10 oktober, 2015

Historia

Roald kom först, men Johanna kunde bli först ändå

Norges gamla och berömda äventyrare, Roald Amundsen och Fritjof Nansen, hade ofta Tromsø som bas och det var därifrån de satte av på sina skutor, för att upptäcka polerna och korsa arktiska landmassor. Hundra år senare gjorde Johanna Davidsson detsamma. Nansen skidade över Grönland redan 1888 och Davidssons blev de första svenskar som kitade samma ö på längden 2014. Amundsen blev i sin tur den första som tog sig till Sydpolen 1911 och Davidsson blev den första svenska kvinnan som  skidade solo dit 2016. På tillbakavägen tog hon med sig en kite och fick hjälp av vinden, då blev hon första svensk att göra en tur- och returresa. Och hon gjorde det snabbare än någon annan, någonsin.


Skandinaver som har varit först till Sydpolen på sina sätt

  • Norskan Liv Arnesen är den första kvinnan i världen som har soloskidat till Sydpolen 1994. Hon och polaren Ann Bancroft blev även de första kvinnorna att korsa hela Antarktis med skidor och segel 2001.
  • 1998 blev den 26-åriga svensken Ola Skinnarmo första svensk, och även den yngste, att nå polen ensam. Sen kunde han inte hålla sig borta från Nordpolen och blev första svensk där också 2000.
  • Norrmannen Børge Ousland har gått solo till bägge polerna och korsat hela Arktis och Antarktis. Han har tagit sig över eller genom det mesta som är snöigt och svårt på världens yta.
  • Svenskarna Tina och Thomas Sjögren blev det första gifta paret genom tiderna att ta sig landvägen till Sydpolen 2002. Och Tina Sjögren blev samtidigt den första svenska kvinnan att ta sig dit. Dessutom är hon den första kvinnan i världen som har kunnat ticka av vad som kallas de tre polerna, alltså Sydpolen, Nordpolen och den högsta polen Mount Everest.
  • Norskan Cecilie Skog har kryssat och korsat de flesta stora isplatåerna. Hon är också den enda kvinnan som har genomfört ett slags tio-i-topp-paket i världsklass, nämligen att nå de tre polerna och klättra de högsta bergen på varje kontinent, alltså 7 Summits.
  • Norrmannen Aleksander Gamme gjorde den längsta soloturen in och ut från Sydpolen 2011. Han gick också utan assistans och depåer, men ska man vara petig så är det en kryssning. Det är lite krångligt med hur man definierar först, längst och hur på expeditioner som dessa. Aleksander Gammes expedition räknades som solo, även om han hade med sig en låtsaskompis med ett eget minitält.
  • Svensk-britten Maria Leijerstam blev den första att cykla till Sydpolen 2013, på en specialbyggd trike.
  • Johanna Davidsson blev den första svenska kvinnan som skidade solo till Sydpolen 2016, då hon även slog hastighetsrekordet för damer i världen med expeditionstiden 38 dagar, 23 timmar och 5 minuter. Snabbaste svensk blir hon också. När Johanna återvände med kite blev hon även den första svensk som tog sig fram och tillbaka. Med totalt 56 dagar blev hennes tur- och returexpedition dessutom den snabbaste i polarhistorien.

Här finns Sydpolshistoria i excel-stil.