Media

Solosister och Sydpolsexpeditionen

Johanna Davidssons tur och retur-resa till Sydpolen innebar fem rekord som direkt uppmärksammades i flera medier med rubriker som Correns ”Rekordtjejen från Normlösa” , Outsides ”Sydpolen tur och retur på rekordtid för Solos Sister” och Inrikesmagasinets ”Svensken som slog rekord på Sydpolen”. Väl hemma i Sverige igen intervjuades hon i tv på Östnytt, i Gomorron Sverige och för Aftonbladet TV. Längre intervjuer gjordes i radioprogrammet Verkligheten i P3 och skidpodden Freeride.

När Johanna Davidsson skidade till Sydpolen på julafton 2016 slog hon det tidigare världsrekordet för damer och kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet var först ut med nyheten i svensk media. Därefter kom intervjuer i dagstidningarna Dagens Nyheter och Metro samt spridning i lokaltidningar via två artiklar i TT. Tv-kanalerna SVT och TV4 var snabbt ute följt av Sveriges Radio Östergötland, Kronoberg, P4 extra och Studio Ett. Fler lokala medier följde som iTromsö och Östgötacorren samt internationella medier som Huffington Post, Epoch Times, The Local och Lonely Planet News.  Även serbiska nyhetssajten 42 Magasin har skrivit en artikel. Samarbetspartners som Vårdförbundet och äventyrsplattformar som Utsidan och Pythom har också skrivit om henne. Rekordmöjligheterna uppmärksammades även tidigare på Explorers web och Pythom och pojkvännen Kristoffer berättade om all förväntan i lokaltidningen Smålänningen. Tidigare under expeditionen har Johanna live-intervjuats från isen i TV4:s Nyhetsmorgon och svarat på frågor till en artikel i resemagasinet Vagabond.

Hon spred även sina polarplaner i medier innan expeditionen. En vecka före avfärd satt hon i TV4s morgonsoffa och i samma kanal har Hurtigrutens reklamfilm med henne visats. I Expressen har hon berättat om att bli den första svenska kvinnan som skidar solo till Sydpolen och i P5 Stockholm intervjuades hon om att bege sig ut på en skidtur igen. I hembygden har Östgötatidningen och Östgötacorren skrivit och P4 Östergötland snackat om turen.  Tromsöborna har kunnat läsa om det kommande äventyret i lokaltidningen iTromsö och medlemmar i Vårdförbundet har kunnat se vad Johanna packar i sitt första-hjälpen-kit.


Systrar i blåsväder på Grönland

Innan Johanna blev en Solo Sister tog hon sig från södra till norra Grönland med sin syster Caroline. Före och efter den lyckade Grönlandsexpeditionen 2014 fick de massor av press. Från friluftsmagasinen Outside och Utemagasinet till damtidningar som Allers eller lokaltidningen i Östergötland och Corren. Det blev lite riks-tv också på TV4 och lokal-tv på hemmaplan. Sveriges Radio rapporterade flera gånger om Östgötasystrarna i P4. Den nya friluftsetern snappade också upp intervjuer, som i podcasten Färd och Husky. De har även testat friluftsutrustning i SVTs konsumentprogram Plus.


Här finns det pressgrejer från Sydpolen!

Väl tillbaka på norra halvklotet finns Johanna oftast i Norge men ibland i Sverige. Hon är lättast att nå för intervjuer på sitt norska nummer +47-405 557 31 eller via mejlen johanna@solosister.se.

Härunder kan du ladda ner pressbilder på Johanna som är fria att använda. De tre översta är selfies från Antarktis och de tre nedersta togs inför expeditionen och till dem ska fotografernas namn, Anna Lovehed eller Ellinor Falkgjerdet, stå med. Det finns en logga och en karta också i JPG.

johanna-davidssonSjälvporträtt en hyfsat kall dag på Antarktis.

johanna-davidssonSjälvporträtt uppe på Antarktis isplatå.

johanna-davidssonSjälvporträtt, med lite hjälp, på Sydpolen.

johanna-davidsson1-foto-anna-lovehedDagstur utanför Tromsø i Norge. Fotograf: Anna Lovehed

johanna-davidsson-foto-anna-lovehedVintertid i Norge i början av äventyrsåret. Fotograf: Anna Lovehed

svalbardTräningstur tvärs över Svalbard. Fotograf: Ellinor Falkgjerdet


 

Solo Sister Southpole 2016

sydpolskartan2016