10 oktober, 2015

Plan

Sydpolsstrategin i fem enkla snösteg

  1. Träna solo på de vita vidderna i Finnmark i norra Norge i februari 2016. CHECK
  2. Långtur på den norska ögruppen Svalbard tillsammans med en kompis i april 2016. CHECK
  3. Dra ner till Punta Arenas i den chilenska sommaren 24 oktober 2016. CHECK. Ta flyg till Antarktis när det är fint väder.
  4. Hoppa in i ett mindre flyg som åker till startpunkten Hercules Inlet. Sätt på skidorna vid kusten 15 november 2016 och styr ensam mot Sydpolen. CHECK Hoppas på att vara framme till jul. CHECK
  5. Plocka upp depå med kiter, skidsegel och mer segelvänliga skidor vid polen. Vänd på klacken och sätt full fart mot Hercules Inlet igen. Följ med vinden i 12 dagar. CHECK

Hon blev den första svensk som på egen hand tog sig in och ut till Sydpolen. Johanna använde inte depåer eller vinden till polpunkten, men hade vindsupport på vägen tillbaka till kusten. Expeditionen krävde god planering, förberedelse, träning och kompetens. All förberedelse var extremt viktig, då Johanna bara hade sig själv och det hon drog med sig på isen. Ingen svensk kvinna hade gått till Sydpolen ensam. Planen var att Johanna skulle bli den första. Och så blev det. Hon blev även den snabbaste i världen.

aprikoscitat Visst finns det ett mål som ligger och lurar någonstans i kroppen. Kalla det ett mål eller en dröm eller kanske något att brinna för. Något som du vill. Något som skulle ge en så stor belöning om du uppnådde det att du nästan inte vågar göra det. Jag har ett sånt mål.

/Johanna Davidsson